Woord en beeld bij zondag 22 maart

Zondag 22 maart - 4e zondag van de 40 dagen

 

De naam van deze zondag is Laetare – Verheug je - naar Jesaja 66 vers 10 en 11:

Verheug je met Jeruzalem, ieder die de stad van vrede liefheeft, en juich om haar.

Laat ieder die om haar treurt, nu samen met haar jubelen.

Als een kind aan de troostende moederborst zul je bij haar drinken en verzadigd worden.

 

Licht voor de wereld

 

De evangelielezing gaat over een man die blind geboren is (Johannes 9). Als Jezus en de leerlingen hem voorbijkomen, dan kunnen de leerlingen alleen maar bedenken: ‘Tja, hij of zijn ouders zullen het er wel naar gemaakt hebben.’

 

Maar Jezus kijkt met andere ogen: ‘Het werk van God moet in hem zichtbaar worden.’ En hij zegt: ‘Zolang ik in de wereld ben, ben ik het licht voor de wereld.’ En dan, heel aards en nabij, maakt hij een mengseltje van wat spuug en modder en strijkt dat op de ogen van de blinde.

 

Zo wordt de blinde man genezen. Zo wordt het werk van God zichtbaar in deze wereld. Ophouden met oordelen en veroordelen, heel aards de ander nabij zijn, en als het ware de genezende kracht van God in de ander tevoorschijn kijken.

 

De afgelopen tijd kwam het corona-virus als een dreigende macht ons bestaan doordringen. En we kunnen ons zelfs afvragen: hebben wij of onze ouders het ernaar gemaakt? Maar ik zou Jezus na willen zeggen: ‘Gods kracht moet in deze situatie zichtbaar worden.’ Niet oordelen en veroordelen, maar heel aards de ander nabij zijn (zelfs al moeten we op 1.5 meter afstand blijven) en zo de genezende kracht van God in deze wereld tevoorschijn kijken.

 

 

Dit verhaal klinkt als de echo van Johannes 8. Daar zegt Jezus (vers 12): ‘Ik ben het licht voor de wereld. Wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft.’

In de Sint Pauls Cathedral in Londen hangt een schilderij van William Holman dat dit licht uitdrukt: Jezus, het licht van de wereld, die aan de deur van ons hart staat en wacht tot wij hem binnenlaten.


Licht van de wereld - Opwekking 595