De zeven gezichten van Pasen

 

Alle gezinnen uit de gemeente met kinderen tot 12 jaar hebben het onderstaande boekje gekregen om mee te werken in de Veertig Dagen. De begeleidende brief vind je hier.

De kleurplaten vind je hier.

 

 De zeven gezichten van Pasen

 
Verhalen en verwonderingsvragen

voor het hele gezin

 

Veertigdagentijd thuis beleven

 

Ik vraag me af wat de veertigdagentijd oplevert als je het helemaal doorleeft?

 

 Een hulpmiddel ontwikkeld door ds. Dr. Cheryl V. Minor,
Directeur van het Centrum voor de Theologie van de Kindertijd voor de Godly Play Foundation met Godly Play-bronnen

 

De vastentijd of veertigdagentijd is een seizoen waarin veel mensen manieren zoeken om hun relatie met God bewust te beleven. We gedenken in deze tijd het leven, het werk en de dood van Jezus Christus. Het is ook een tijd om na te denken over hoe de hele tijd God- met- ons is. Je kunt dit doen door te bidden, de Bijbel te lezen, of anderen te helpen. Je kunt je ook op een andere zinvolle manier met God verbinden. We nodigen jou en je gezin uit om elke week wat tijd te nemen om deze belangrijke periode te ‘markeren’ met behulp van deze Godly Play-materialen.

 

ZONDAGEN IN DE 40 - DAGENTIJD ~ DE GEZICHTEN VAN PASEN

  

Hieronder vind je voor elke zondag/week in de Veertig Dagen een deel van het verhaal 'De zeven gezichten van Pasen'. Gebruik de teksten op deze bladzijden om elk deel van het verhaal te vertellen.
De afbeeldingen die je nodig hebt vind je hier

 

De korte vet gedrukte tekst bij de plaatjes is voldoende om te vertellen. Wil je graag het verhaal wat uitgebreider vertellen dan kun je de tekst vertellen met dit lettertype. Je zou ook de verhalen uit kinderbijbels kunnen gebruiken bij de vertelling.

 

Op de website: https://godlyplay.nl/thuis-verhalen-delen/ lees je meer over verhalen vertellen in je gezin en het belang ervan.

 

Op deze website kun je meer informatie vinden over Godly Play at home - Godly Play thuis:  www.storiesofgodathome.com. Daar is ook een Engelstalige demonstratievideo te vinden.

 

Hier lees je een suggestie voor de inrichting van

je wekelijkse gezinsmoment rondom de (bijbel) verhalen.

 

1. Kleur in de week voor jullie ‘samenkomen’

    de bijpassende afbeelding in.

2. Steek een kaars aan.

3. Leg een paarse ondergrond neer.

4. Leg de afbeeldingen van de afgelopen weken neer

    om de verhalen te onthouden die je al verteld hebt.

5. Leg de afbeelding voor de week neer en gebruik de

    teksten in dit boekje om het verhaal te vertellen.

6. Besteed wat tijd aan het bespreken van de verwonderingsvragen.

7. Doe de materialen terug in de zak of een doosje, blaas de kaars uit en zeg zoiets als:

    “Ons gezin maakt deel uit van dit verhaal. Dank u wel, God. Amen."

 

Als we deze serie verhalen in een Godly Play-ruimte vertellen, nodigen we de kinderen uit om de kamer rond te kijken om te zien of er iets is dat ze aan het verhaal kunnen toevoegen om ons te helpen het verhaal beter te begrijpen, te vertellen, of om dichter bij het verhaal te komen. Je kunt dit ook thuis proberen. Gebruik deze tijd om jullie familieverhalen te verweven met het verhaal van Jezus. Hieronder vind je enkele suggesties voor vragen om je op weg te helpen.

 

Iets over verwonderingsvragen:

 

Meestal weet je bij het stellen van een vraag al een antwoord, de vraag leidt ergens heen, maar verwonderingsvragen zijn vragen waarvan je het antwoord niet weet. Verwonderingsvragen nodigen de luisteraars uit om samen elke unieke, persoonlijke reactie op Gods geheimenis te verwelkomen en te waarderen.  In een klassieke Godly Play-ruimte verwondert de verhalenverteller zich over het algemeen ook, maar niet door hardop te spreken, maar stilletjes in zichzelf. In de setting van een gezin is het echter wel gepast dat de verhalenverteller zich ook hardop verwondert. Het kan bijvoorbeeld een manier voor jou als verhalenverteller zijn om een belangrijk of geliefd familieverhaal te delen, of te vertellen hoe je door een moeilijke tijd bent heen gekomen, of om te vertellen waar je zelf de aanwezigheid van God hebt ervaren.

 

We wensen jullie een goede tijd samen!