Pastor Keshav Acharya

Schrijfinstructies               Voorbeeldteksten 


Achtergrondinformatie

 

‘We kunnen deze strijd alleen winnen door ons geloof’ 

Pastor Keshav Acharya uit Nepal werd op 23 maart 2020 gearresteerd op beschuldiging van het verspreiden van valse informatie over het coronavirus. Inmiddels is hij ook aangeklaagd voor het ‘kwetsen van religieuze gevoelens’ en ‘bekeringsdrang’. Aanleiding voor Keshavs arrestatie is een video, waarin hij tijdens een kerkdienst het coronavirus een kwade geest noemt en deze verwerpt in Jezus’ naam.

 

Keshav heeft enkele maanden gevangen gezeten, waarvan een deel in een zeer afgelegen gevangenis in het Dolpa District. Al die tijd kon hij nauwelijks bezoek ontvangen van zijn gezin. Zijn vrouw Junu en hun zoontjes van 0 en 2 jaar waren dolblij toen hij eind juni op borgtocht werd vrijgelaten. De aanklachten zijn echter niet ingetrokken. Totdat de rechtszaak is behandeld, verkeert het gezin in angst en onzekerheid. Dit kan wel 1 tot 2 jaar duren.

 

Geldzorgen

Het gezin van pastor Keshav heeft het erg zwaar gehad tijdens zijn gevangenschap. Junu moest bij allerlei mensen geld lenen om haar man op borgtocht vrij te krijgen. Daardoor had ze soms nauwelijks geld om eten te kopen voor haar kinderen. Ook kon ze de huur van de kerk niet meer betalen.

 

Junu klampte zich vast aan de telefoongesprekken die ze twee keer per week kon voeren met haar man in de gevangenis. ‘Als ik me ontmoedigd voel door het lijden, vertelt mijn man me dat ik een sterke vrouw van de Heer ben, en dat ik me niet van mijn stuk moet laten brengen door gevangenschap of armoede’, vertelde ze over deze gesprekken. ‘Hij zei tegen me dat we deze strijd alleen door ons geloof kunnen winnen.’ 

 

Rechtszaak

Op de aanklachten tegen de voorganger staat twee tot vijf jaar gevangenisstraf, en 20.000 tot 50.000 roepies boete (10.000 roepie is ongeveer 75 euro). Het is onbekend wanneer de rechtszaak tegen Keshav zal plaatsvinden.

 

Schrijfadvies

Pastor Keshav en zijn vrouw Junu kunnen eenvoudig Engels lezen. Gebruik in uw brief eenvoudige woorden en maak niet te lange zinnen. Lees wat u wel en niet kunt schrijven in de algemene schrijfinstructies. U vindt daar ook Engelse voorbeeldzinnen en bijbelteksten (zie ook hieronder).  

 

LET OP: geef in uw brief geen kritiek op het hindoeïsme of op de regering. Ga ook niet in op de situatie van pastor Keshav.

 

Voorbeeldtekst 

U kunt de volgende Nepalese bijbeltekst uitknippen en toevoegen aan uw brief:

 

Jesaja 41:10

Wees niet bevreesd, want Ik ben met u, wees niet verschrikt, want Ik ben uw God. Ik sterk u, ook help Ik u, ook ondersteun Ik u met Mijn rechterhand, die gerechtigheid werkt.)

 

इसायाह एकचालीस पद दस

यसकारण नडराऊ तिमीहरूसँग छु। निराश नहुनुहोस्किनभने  तेरो परमेश्वर हुँ।  तिमीलाई बलियो बनाउँछु।  तिमीलाई मेरो धार्मिक दाहिने हातले समात्छु।

 

Isāyāha ēkacālīsa pada dasa

 

Yasakāraṇa naḍarā'ū, ma timīharūsam̐ga chu. Nirāśa nahunuhōs, kinabhanē ma tērō paramēśvara hum̐. Ma timīlā'ī baliyō banā'um̐chu. Ma timīlā'ī mērō dhārmika dāhinē hātalē samātchu.

 

Adresgegevens 

Keshav and Junu Acharya

Powerhouse – 30

Pokhara Lekhnath 33700, Kaski 

Nepal