Schrijfinstructies

 

U wilt graag een brief sturen aan een medechristen die lijdt vanwege zijn of haar geloof. Het kan best lastig zijn om een goede tekst te schrijven. U schrijft naar iemand uit een heel andere cultuur in een heel ander land. Om u te helpen, hebben wij enkele richtlijnen opgesteld. Op de pagina’s met voorbeeldteksten vindt u bovendien teksten die u kunt gebruiken.

U kunt uw kaart of brief frankeren met een internationale postzegel. Daarvoor mag uw post niet te groot en te zwaar zijn. Twijfelt u over het gewicht? Laat uw post dan wegen op het postkantoor.

 

Wat is goed om te doen

·         Niet elke geadresseerde kan Engels lezen. Meestal is er in zijn of haar buurt echter wel iemand die kan helpen met het vertalen van de tekst (familieleden, vrienden of gevangenisbewakers). U kunt uw brief of kaart dus in het Engels schrijven. Schrijf uw brief in simpel Engels en maak korte zinnen.

·         Op de pagina met voorbeeldteksten vindt u korte (bijbel)teksten in het Engels die in veel landen worden begrepen. Deze kunt u gebruiken voor uw brief of kaart.

·         Bij dit pakket treft u informatiepagina’s aan over de christenen die u kunt schrijven. Daar vindt u indien nodig ook advies betreffende de taal en inhoud van de brief. Waar mogelijk voegen wij bijbelteksten toe in de lokale taal, zodat u deze kunt gebruiken in uw brief.

·         Gebruik bijbelteksten en voeg daarbij de vindplaats in de bijbel toe. Op deze manier kan de ontvanger de tekst in eigen taal in de bijbel opzoeken.

·         U kunt een christelijke kaart, plaatje of foto bijvoegen, die makkelijk wordt begrepen door de ontvanger. Denk hierbij aan een plaatje van een kruis, een leeg graf, de goede herder, iemand die bidt of een kerk. Stuur geen kaarten met dierenplaatjes. Dit wordt in veel landen opgevat als een belediging!

·         Bid dat de geadresseerde uw post zal ontvangen en dat het hem of haar mag bemoedigen!

 

Wat kunt u beter niet doen

·         Verwijs in uw kaart of brief niet naar Jubilee Campaign, andere organisatie of personen. Dit kan het werk van deze organisaties belemmeren en kan personen in gevaar brengen.

·         Vermijd het uiten van kritiek op de overheid, het rechtssysteem, de gevangenis, politieke leiders, enz. Noem nooit de religie in het land waar uw post naartoe gaat (islam, hindoeïsme, boeddhisme, enz.).

·         Noem nooit het land Israël, ook niet in bijbelteksten die u gebruikt. Dit ligt in sommige landen erg gevoelig.

·         Vermeld nooit uw eigen contactgegevens, ook niet uw e-mailadres. Noem alleen uw voornaam óf achternaam en het land waar u vandaan komt.

·         Voeg geen geld, cadeaus of beloftes voor steun toe. Wanneer u iets wilt geven of deze persoon financieel wilt ondersteunen, neem dan contact op met Jubilee Campaign.